Spierpijn na een massagebehandeling.
In mijn praktijk krijg ik vaak de reactie dat de cliënt de dag na de massagetherapie behandeling wat stijver is of spierpijn heeft. Dit is helemaal niet zo vreemd.
Ik ga je uitleggen hoe dit ontstaat, wat je hieraan kan doen en hoe dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Maar ik wil je eerst uitleggen dat ik absoluut niet achter de mythe ‘even door de pijn heen bijten voor het beste resultaat’ sta. Dit geeft de behandeling eerder een negatief dan een positief resultaat.
Het is belangrijk om een klacht te behandelen op een manier dat ondanks de pijnsensatie je rustig kan blijven ademhalen en je zo veel mogelijk relaxed kan zijn. Bij een ontspannen lichaam laten de gespannen vezels eerder los. Daarom is communicatie tussen therapeut en cliënt tijdens de behandeling essentieel.
Bijvoorbeeld bij deep tissue wordt op een rustige manier het onderliggende bindweefsel opgerekt om meer doorbloeding en herstel te bevorderen. Dit kan heftig zijn, maar doordat er continu gecommuniceerd wordt, kan de cliënt makkelijker ontspannen. Wel kan hierdoor later wat spierpijn worden ervaren.
Wat is de oorzaak van spierpijn na een massagebehandeling.
Bij klachten moet je soms diep in het spierweefsel werken om de verklevingen en spanning los te maken. Door deze excentrische rek ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels, wat te vergelijken is met intensief sporten. Dit noem je microtrauma’s in het spierweefsel. Dit geeft de bekende spierpijn of stijfheid.
Deze spierpijn die een dag na een behandeling voelbaar is heet vertraagde spierpijn (delayed onset muscle soreness). Het is een heel normaal en natuurlijk proces voor het herstellen van het spierweefsel.
Hoofdpijn is ook een sensatie die vaak gehoord wordt. Vooral na een eerste behandeling. De voornaamste reden is vaak te weinig water drinken. Door de massage wordt het proces van afvoeren van spanning en afvalstofjes die hierbij vrijkomen in gang gezet. Dan is het fijn dat deze zo snel mogelijk uit het lichaam worden verwijderd. Het kan ook zijn dat je geen massagebehandeling gewend bent, en dat de behandeling dan iets te heftig voor je is geweest.
Ben je gevoelig voor hoofdpijn, zorg dan dat je vooraf genoeg water hebt gedronken, en na de massage ook voldoende gehydrateerd blijft en je rust pakken.
Wat is de duur van de spierpijn.
Het is normaal dat spierpijn 1 tot 3 dagen na de behandeling kan voorkomen. Dit verschilt per behandeling en per persoon.
Bij een eerste behandeling kan het lichaam daarna iets heftiger reageren, omdat het lichaam dit niet gewend is. Vandaar dat ik altijd na ongeveer 2 dagen even contact met je opneemt om te vragen hoe je op de massagetherapie hebt gereageerd. Na een tweede behandeling is er vaak een mildere reactie.
Wat altijd belangrijk is voor het herstel is rust. Na het consult geef ik vaak als advies mee om thuis lekker met een bakkie thee je rust te pakken.
Wat is de beste manier om goed te kunnen herstellen.
· Drink voldoende water en neem je rust.
Hierdoor kom je in het parasympatisch systeem wat zorgt voor rust, ontspanning en herstel.
· Warmte.
Heb je spierpijn of voelt het behandelde gebied wat stijf, dan kan een warm bad/douche of een warm kompres verlichting geven.
· Blijf in beweging.
Door rustige bewegingen en lichte stretchoefeningen wordt de bloedsomloop gestimuleerd en geeft het verlichting op het gevoelige gebied.
· Slaap.
Slaap is de beste manier om je lichaam te laten herstellen. Na de massage is het belangrijk je body zo lang mogelijk in die ontspannen staat te houden. Ga niet direct weer aan de slag of even gauw nog iets afmaken, maar pak die rust. Een massage kan de slaap ook weer verbeteren.
Wat is de beste voorbereiding op een massagebehandeling.
· Drink voldoende water. Hydratatie zorgt voor een betere afvoer.
· Eet niet te zwaar voor de behandeling. De spijsvertering kost het lichaam veel energie, wat dan niet in het herstel gaat zitten. Ook liggen op een volle maag is niet zo prettig.
· Bespreek met je therapeut wat je klacht is en wat je verwacht van de behandeling.
· Kom niet gestrest de afspraak in.